Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  16/12/2013
Data da última atualização:  12/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  AMARAL, C. D. B.; DIONISIO, A. G. G.; SANTOS, M. C.; DONATI, G. L.; NÓBREGA, J. A.; NOGUEIRA, A. R. de A.
Afiliação:  CLARICE D. B. AMARAL, Federal University of São Carlos; AMALIA G. G. DIONISIO, Federal University of São Carlos; MIRIAN C. SANTOS, São Paulo State University; GEORGE L. DONATI, Federal University of São Carlos; JOAQUIM A. NOBREGA, Federal University of São Carlos; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE.
Título:  Evaluation of sample preparation procedures and krypton as an interference standard probe for arsenic speciation by HPLC-ICP-QMS.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Journal Analitical Atomic Spectrometry, v. 28, p. 1303-1310, 2013.
DOI:  https://doi.org/10.1039/C3JA50099C
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Different conditions of extraction using water, a methanol?water mixture and nitric acid solutions were evaluated for speciation of As(III), As(V), DMA and MMA in plant samples that previously received As(V) after being sown and emergence was investigated. Microwave-assisted extraction (MAE) using diluted nitric acid solutions was also performed for arsenic extraction from chicken feed samples. The separation and determination of arsenic species were performed using HPLC-ICP-MS. The interference standard method (IFS) using 83Kr+ as the IFS probe was employed to minimize spectral interferences caused by polyatomic species, such as 40Ar35Cl+. The extraction procedures tested presented adequate extraction efficiencies (90%), and the four arsenic species evaluated were found in plant samples. Extractions with diluted nitric acid solution at 90 °C were the most efficient strategy, with quantitative recoveries for all four As species in plant tissues. On the other hand, the methanol?water mixture was the solvent with the lowest extraction efficiency (50?60%). For chicken feed samples, MAE at 100 °C for 30 min resulted in an extraction efficiency of 97% and only As(V) was found, without any species interconversion. The IFS method contributed to improving precision and limits of detection and quantification for all tested extraction procedures. Significant improvements on accuracy were obtained by applying the IFS method and recoveries between 77 and 94%, and 82 and 93% were obtaine... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Arsenic specition; HPLC ICP QMS; Sample preparation.
Thesaurus Nal:  krypton.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE22240 - 1UPCAP - DDPROCI-2013.00195AMA2013.00195
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  06/01/2009
Data da última atualização:  18/01/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  KAPPES, C.; WRUCK, F. J.; CARVALHO, M. A. C. de; YAMASHITA, O. M.
Afiliação:  Claudinei Kappes, Empaer-MT; FLAVIO JESUS WRUCK, CNPAF; Marco Antônio Camillo de Carvalho, Unemat; Oscar Mitsuo Yamashita, Unemat.
Título:  Componentes produtivos de cultivares de feijão comum em cultivo safrinha.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 9., 2008, Campinas. Ciência e tecnologia na cadeia produtiva do feijão. Campinas: Instituto Agronômico, 2008.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Série:  (IAC. Documentos, 85).
Idioma:  Português
Conteúdo:  O presente trabalho teve por objetivo avaliar os componentes produtivos de cultivares de feijão comum de diversos grupos comerciais na época de safrinha.
Palavras-Chave:  CONAFE.
Thesagro:  Feijão; Phaseolus Vulgaris; Produção.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/74678/1/169.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF27774 - 1UPCAA - CD2008.1692008.00169
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional